Jul, forventninger og minner

Legger du merke til at vi ofte sier eller opplever at "jeg har ikke samme julestemning som da jeg var barn"? (om du var heldig og hadde en god opplevelse av jul, da). Det er litt som opplevelsen av at "det var alltid fint vær om sommeren da jeg var liten".

Dette er mye av forskjellen på erfaring og tanker. Altså, vi har evnen til å både huske ting som var gode, men til å glemme ting som var mindre gode, som at det faktisk også regnet på sommeren før, eller at julen hadde dager eller stunder som var vanskelige. Det vi husker mest av er bildene og historiene om hvordan det var da vi var glade og fornøyde.


Dette skaper ofte skuffelser her og nå. Vi ser for oss hvordan noe skal bli, men vi glemmer at jeg skal være med på det, og vi glemmer at virkeligheten ofte innebærer både gode og vanskelige følelser i en kompleks symfoni. Så, om jeg har det ubehagelig på innsiden er det lite sannsynlig at julen blir sånn som jeg forestiller meg, med bare røde hjerter, lys og varme.

Det vil være svært nyttig å forsøke å se på, og ta ansvar for forventningene du har, og se på virkeligheten som den er. Derfra kan vi lage ønsker og tanker om julen, i møte med det som er akkurat nå. Vi kan håpe at vi får en jul med tilstedeværelse og aksept for de følelsene som dukker opp. Da vil skuffelsen over at det ikke ble "som planlagt" bli mindre, og tankene om at det burde være annerledes kan legges på hylla, de er unyttige å bruke energi på.


Og det er jo sånn livet er... Det blir sjeldent som planlagt, og ofte skjer det uventede ting. Jeg håper for deg at du kan gå julen i møte med alle følelsene som dukker opp i deg, og at du våger å kjenne på det som ER, NÅ. Det er ingen følelser som er feil, og følelsene forteller oss noe om vårt behov. La oss sette et mantra for julen;


Jeg skal forsøke å delta i julen og virkeligheten akkurat som den er!

52 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle