Føler du deg ensom?

Oppdatert: 6. mai 2021

Jeg vil tro at de fleste har kjent på opplevelsen av å være ensom mange ganger i livet. Å være ensom er ikke det samme som å være alene, man kan føle seg ensom i et forhold, i en familie, jobbsituasjon, i en vennegjeng eller alene.


Ensomhetsfølelsen er ofte knyttet til mange tanker. Ofte er det tanker som "ingen forstår meg", "ingen ser meg", "ingen bryr seg om meg" osv. Å være ensom i en familie eller i et parforhold kan også være veldig smertefullt, fordi tankene våre sier at det ikke er noen grunn til ensomheten, og at det da må være noe feil med meg eller de rundt meg.

Ensomhet oppstår ofte når vi forsøker, eller har et behov for å være sårbare, men vi blir ikke møtt i det. Du har kanskje kjent på at du blir sur, sint eller irritert, når du egentlig føler deg såret eller skuffet? Surheten er en beskyttelsesmekaninsme, et forsøk på å unngå å bli såret. Det er også veldig vanlig når man opplever smertefulle ting i livet at man kjenner på en stor ensomhet når man ser at "andre går videre med livet sitt, mens jeg står igjen her og har det vondt".


Det å komme i kontakt med egen sårbarhet og egne følelser er et stort steg på vei ut av ensomheten. Det er egentlig ikke "de andre" som gjør oss ensomme, ensomhet er en følelse som er i oss selv. (Du har sikkert kjent på at det til tider er behagelig å være i eget selskap, og i andre tilfeller føles det ensomt.) Det er svært nyttig å se på våre egne tanker, overbevisninger og meninger om hva andre bør gjøre, og heller vende oss mot oss selv, og se på "hvordan det er å være meg når jeg er ensom".


Det er i tillegg stor nytte i å sette ord på, og utforske disse følelsene. Noen ganger kan det være vanskelig å utforske det alene, fordi vi er så fastsatt i vårt eget mønster at vi ikke ser noen annen vei. Snakk med noen om det, noen som kan se på det med vennlighet sammen med deg - en venn, et familiemedlem eller en veileder.


Bestill time her


Rikke

101 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle